Keuzestress? 3 tips om betere beslissingen te nemen

Vandaag draag ik mijn rode broek. Mijn bedrijf gaat in zee met die nieuwe partner. Ik verkoop mijn huis … Elke dag maak je beslissingen aan de lopende band. Dat gaat van kleine, banale keuzes tot levensbepalende beslissingen. Heb jij last van keuzestress? Lifecoach Wim Annerel deelt drie lessen die hij geleerd heeft over het nemen van goede beslissingen. Voor welke beslissing sta jij vandaag?

1. Geen beslissing nemen is ook een beslissing

Sommige mensen voelen zich verlamd als ze voor een keuze staan. Ze schuiven het probleem voor zich uit, tot het voor hen wordt beslist.

pexels-photo-212286

Dat is zelden een goede zaak. Zelfs als je ervoor kiest om géén beslissing te nemen, dan neem je die toch. Iets aan het lot overlaten, is niet zo willekeurig als je denkt. Als je bewust geen beslissing neemt, dan verlies je de controle, voel je je passief en machteloos

Misschien vermijd je een beslissing zelfs om later het ‘slachtoffer’ te spelen, een rol die je zeker niet helpt om te groeien als mens.

Tip: als je beseft dat je een beslissing aan het uitstellen bent, vraag je dan af waarom je dat doet. Herinner jezelf eraan dat geen beslissing nemen eigenlijk de slechtst mogelijke beslissing is. Eender welke andere keuze is beter dan helemaal niet te kiezen.

2. Voor of tegen?

Door een lijstje te maken van pro’s en contra’s, maak je het jezelf makkelijker een beslissing te nemen. Én je komt er meer mee te weten over jezelf en je echte drijfveren.

pexels-photo-247772

Schenk aandacht aan je gevoel terwijl je het lijstje opstelt. Neig je nu al meer naar de ene richting? Probeert een deel van jou een ander deel te overtuigen? Probeer je jezelf te (mis)leiden? Waarom zou je dat aan het doen zijn? Probeer je een bepaalde richting te vermijden omdat je bang bent? Zou het beter zijn om die angst onder ogen te zien en een moedige stap te zetten?

Tip: Als je een geweldige opportuniteit aangeboden krijgt, ben je allicht enorm terughoudend een beslissing te nemen. Het is spannend, het is normaal dat je je verlamd voelt, maar deze angst overwinnen, zal veranderen wie je bent en hoe je leven eruitziet. Doe een beroep op je onderbewustzijn om meer inzicht te krijgen.

3. Doe het zelf

Mensen hebben altijd hun eigen mening klaar. En soms denk je dat je de mening van iemand anders nodig hebt. Dat is oké voor kleine keuzes. Maar voor belangrijke levensbeslissingen is het essentieel dat je zelf de keuzes maakt. Anderen hebben misschien de allerbeste intenties, maar hun invloed is mogelijk niet de beste voor jou.

pexels-photo-1162964

Stel dat je dochter je vraagt op welke jobopportuniteit ze moet ingaan. Het is heel verleidelijk om vanuit jouw perspectief te zeggen wat ze moet doen. Maar bedwing jezelf. Als die job niet zo goed uitdraait als verwacht, zal ze geneigd zijn om jou de schuld te geven.

Tip: Je kan de verantwoordelijkheid voor levensbepalende beslissingen niet op iemand anders afschuiven. Zoek zoveel mogelijk achtergrondinformatie, of doe een beroep op een professioneel getrainde coach. Wees voorzichtig met al te veel opinies van anderen te laten doorwegen in jouw beslissing.

En wat zijn jouw ervaringen met beslissingen nemen en keuzes maken? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder.

Handige links

Ook interessant
Inspirerend: twee beroertes en nog steeds hier