Wat zijn de voordelen van een huisapotheker?

In minder dan een jaar tijd hebben bijna 600.000 chronische patiënten een huisapotheker aangewezen. Zo kunnen ze gratis rekenen op persoonlijke begeleiding van een vaste apotheker zodat ze hun geneesmiddelen correct innemen. De nieuwe informatiecampagne ‘Mijn apotheker kent me, daar teken ik voor’ zet de voordelen in de verf van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden. Heb jij al een huisapotheker gekozen?

‘Mijn apotheker kent me, daar teken ik voor!’

Wat is een huisapotheker nu precies en hoe werkt het systeem? Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond licht toe:

‘Als patiënt kan je een huisapotheker aanstellen als vaste apotheker. Daarvoor sluit je een overeenkomst af die ook op papier wordt ondertekend. De apotheker engageert zich dan om je chronische medicatie op te volgen en bij te houden in een medicatieschema. Hij maakt een farmaceutisch dossier aan, zodat de gegevens digitaal gedeeld kunnen worden met collega-zorgverstrekkers. Dat kan belangrijk zijn als je bij een apotheek of arts van wacht of op de spoeddienst van een ziekenhuis terechtkomt. Zij hebben dan onmiddellijk toegang tot je medicatieschema. Nu moet je zelf doorgeven welke medicatie je neemt, en die informatie blijkt vaak niet correct of onvolledig te zijn. Als je intekent op het systeem, krijg je een papieren medicatieschema mee zodat je dat altijd op zak hebt. Het schema is ook digitaal te raadplegen via een beveiligd systeem in de eerstelijnsgezondheidszorg, Vitalink. De dienst is voor iedereen beschikbaar en is gratis. De enige voorwaarde is dat je ermee akkoord gaat dat je gegevens digitaal gedeeld worden.’

Wat zijn de voordelen?

De dienst is momenteel al goed ingeburgerd bij de apotheken, maar de meeste mensen zijn nog niet op de hoogte van de concrete voordelen van zo’n medicatieschema. Met de nieuwe campagne ‘Mijn apotheker kent me, daar teken ik voor!’ willen de Belgische apothekers die voordelen dan ook in de kijker zetten. Apotheek.be vermeldt de volgende 7 voordelen, zodat je 7 op 7 je gezondheid een plezier doet.

  1. Het schema biedt je een betrouwbaar overzicht van al je medicatie, zowel met als zonder voorschrift. Je huisapotheek past het schema aan telkens je behandeling verandert.
  2. Je kan op het schema aflezen wanneer je welk geneesmiddel moet nemen en in welke dosis. Zo weet je altijd precies wat je moet doen en haal je zoveel mogelijk uit je behandeling.
  3. medicine-2994788_640 (1)Je medicatie klaarzetten, dat doe je snel en zonder fouten met je medicatieschema naast je. Ook voor de verpleegkundigen of familieleden die je daarbij helpen, biedt het een houvast om ervoor te zorgen dat je je geneesmiddelen correct inneemt.
  4. Het medicatieschema brengt elke dokter die je behandelt op de hoogte van je medicijngebruik; de huisarts, tandarts, specialist …
    Dankzij het medicatieschema haal je zoveel mogelijk uit je behandeling.
  5. Ook als je naar het ziekenhuis moet of in het buitenland medische hulp nodig hebt, verkleint het schema de kans op vergissingen enorm.
  6. Sommige tabletten, capsules of siropen zijn geen geneesmiddelen, maar medische  hulpmiddelen of voedingssupplementen. Meestal beïnvloeden die je behandeling niet, maar als dat wel het geval zou zijn, dan noteert je huisapotheker dat in het medicatieschema.
  7. Je huisapotheker engageert zich om je te blijven begeleiden bij je geneesmiddelengebruik. Hij kent je en heeft de overeenkomst ook ondertekend.

Al bijna 600.000 mensen hebben een huisapotheker

De nieuwe dienst werd in oktober 2017 gelanceerd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ondertussen hebben al bijna 600.000 chronische patiënten een overeenkomst met hun apotheker ondertekend. Dat zijn er gemiddeld meer dan 120 per apotheek.

99 procent van de gebruikers is tevreden over het systeem.Dankzij de medicatieschema’s konden al een heleboel behandelingen geoptimaliseerd worden. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat sommige patiënten hun medicatie op het verkeerde tijdstip innemen of dat er interacties waren tussen verschillende geneesmiddelen, waardoor ze niet optimaal werken of nevenwerkingen sterker kunnen worden.

8 geneesmiddelen geschrapt

Dat het systeem wel degelijk werkt, blijkt ook uit de vele positieve reacties van patiënten. Lieven: ‘Uit een heleboel getuigenissen blijkt dat 99 procent van de gebruikers tevreden is over het systeem. Een anekdote als voorbeeld: een oudere patiënte moest dagelijks vijftien geneesmiddelen nemen. Er kwamen steeds meer geneesmiddelen bij en de vrouw voelde zich echt niet goed meer. Zij is met haar medicatieschema naar de specialist gegaan en op basis daarvan hebben ze acht geneesmiddelen kunnen schrappen. Gevolg: de vrouw voelde zich veel beter achteraf. En zo zijn er nog talloze succesverhalen.’

Dries vertelt zijn verhaal in dit filmpje:

Hoe kies je een huisapotheker?

Laat aan je vertrouwde apotheker weten dat je hem graag als huisapotheker aanstelt. Daarna hoef je enkel allebei nog een overeenkomst te ondertekenen. De dienst wordt volledig terugbetaald door het RIZIV.

Heb jij al een huisapotheker? Vertel het ons in de reacties!

Bron: apotheek.be

Handige links

Ook interessant
Meer energie nodig? Help je lichaam een handje!