Overgewicht? Emotionele kilo’s wegen zwaar door

Emotionele kilo’s

Heb je al van alles geprobeerd om gewicht te verliezen? Ben je dat hele gedoe rond voeding en beweging dan ook kotsbeu, want het helpt je geen stap verder? Ik snap je.

Ik kom zelf uit een familie waar overgewicht speelt. Mijn ma en grootmoeder waren fervente fans van Weight Watchers. Mijn jeugd was een soort mix van ‘Weightwatch’ thuis en Baywatch op tv.

Ik heb blijkbaar de kloeke lichaamsbouw van mijn vaders kant van de familie, en mijn moeder confronteerde me daar dan ook steeds mee: ‘Wil je worden als je tante?’ Mijn tante, de zus van mijn pa, kende ik mijn hele leven als een stevige, potige dame van 1,83 m en 112 kg. Mijn pa is van hetzelfde kaliber. Ik schrok me dan ook een hoedje toen ik een foto van haar zag toen ze 20 jaar was. Wat een fotomodel was ze toen, met perfecte rondingen.

buikRond mijn 12 jaar was ik volgroeid: ik was 1,69 m groot en woog 64 kg. Ik kreeg van mijn ma steeds weer te horen dat ik te dik was, zeker mijn kont en dijen. Elke keer ik in de spiegel keek, zag ik dus altijd enkel mijn dikke kont en dijen. Na mijn bevalling, op mijn 21ste, stuikte ik in elkaar na 8 maanden borstvoeding gegeven te hebben. Ik woog toen nog 56 kg. Ik wist me te herpakken, begon beter voor mezelf te zorgen en kwam weer aan tot 59 kg. Dat gewicht was perfect voor mij, maar toch bleef ik mijzelf te dik vinden.

Acht jaar later begon ik me slecht te voelen in mijn relatie, en de kilo’s bleven al snel plakken. Op het moment dat ik mijn relatie stopzette, woog ik zo’n 66 kg. Drie jaar later ontmoette ik een nieuwe man. Ook die relatie liep niet van een leien dakje, en na heel wat ups en downs begon ik zomaar weer zwaarder te worden. In zes maanden tijd ging ik moeiteloos van 62 naar 78 kg. Ik vergeet nooit de paniek die ik voelde toen het getal op de weegschaal elke dag weer hoger was dan de dag ervoor. ‘Hoe kan dat? Ik eet nog steeds hetzelfde! Er is niets veranderd aan mijn voedingspatroon!’ Ik voelde me verschrikkelijk, onaantrekkelijk en mijn lichaam voelde ongemakkelijk aan als een blok. Als ik kort erna de moed bijeengeraapt had om ook deze relatie stop te zetten, zag ik dat overgewicht weer smelten als sneeuw voor de zon.

Meer dan voeding en beweging

Door na te denken over mijn emotionele situatie, begreep ik dat gezonde voeding en beweging alleen onvoldoende zijn om overgewicht tegen te gaan. Wat veel mensen vergeten, is dat de aarde  een duaal concept is. Dat wil zeggen dat je altijd een energetisch en een materieel luik hebt, oftewel emotie en lichaam. Naar mijn ervaring zijn het je emoties die je lichaam en je gezondheid bepalen. Zolang je enkel het fysieke pad bewandelt, kan je niks veranderen, want de onderliggende input of het emotionele patroon blijft hetzelfde. Vandaar het jojo-effect bij diëten.

Als je enkel fysieke veranderingen in gang zet en geen emotionele, zal je niet vermageren.

weight-loss-2036969_960_720Je lichaamsbewustzijn reageert op de input dat het krijgt van je emoties, via je zenuwen en hormonen. Als je lichaam dikker wordt, doet het dat vanuit het oogpunt dat dit een noodzakelijk ‘kwaad’ is. Eet je minder, dan past je lichaam zich aan en kan het bijvoorbeeld overleven met 1200 calorieën in plaats van 2000 zoals vroeger. Ik zou dus zeggen dat het een fabeltje is dat mensen enkel dik worden van te veel te eten. Als dat wel zou kloppen, dan zou technisch gezien iedereen moeten verzwaren met veel eten of vermageren met weinig eten. En aangezien dat niet zo is, moet er meer spelen dan ‘gewone’ voeding alleen.

Emotionele voeding

Ook je ‘emotionele voeding’ heeft invloed op je gewicht. Je emotionele voeding bestaat uit de gedachten waarmee jij je systeem en leven dagelijks voedt. Wist je dat je gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 gedachten hebt per dag? Allicht niet, want we leven voor 95% op automatische piloot. Maar de impact van je gedachten blijft hetzelfde hoor. Of jij er bewust iets mee doet of niet, je lichaamsbewustzijn pikt ze allemaal op en probeert er op de best mogelijke manier gehoor aan te geven. Je lichaam is namelijk je beste vriend op aarde.

Zorgt je lichaamsbewustzijn voor overgewicht, dan kan je kijken met welke onderstaande thema’s jij jezelf voedt, keer op keer:

 • angst om in de steek gelaten te worden
 • jezelf indekken en je pijn verbergen
 • je vastklampen aan iets of iemand of aan je plicht
 • jezelf ongewenst en ongezien voelen
 • je afsluiten omdat je geen knopen durft door te hakken
 • de ander op de eerste plaats zetten en je eigen emoties en gevoel verdrukken
 • je in de steek gelaten voelen of in de steek gelaten zijn
 • je doen gelden, indruk maken, je belangrijk maken, willen gezien worden
 • iemand iets opleggen maar er niet in slagen
 • je innerlijk leeg voelen
 • jezelf onaantrekkelijk maken om afstand te scheppen
 • je voelt je begrensd
 • starheid en angst om te leven
 • het idee dat het leven zwaar is om te dragen
 • het idee dat jij de enige bent die iets kan doen
 • je groter maken dan je bent, jezelf willen bewijzen
 • extra gewicht in de schaal willen leggen

Je lichaam biedt je een schild aan omdat jij door onmacht, gebrek aan zelfvertrouwen … jezelf afwijst.Dat overgewicht is hulp die je lichaamsbewustzijn je biedt omdat jij delen van je eigen zijn afwijst. Onmacht, gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan eigenwaarde, zelfkritiek, angst voor het onbekende, angst voor afwijzing … Je lichaam vormt met zijn extra gewicht als het ware een schild voor jou.

Emotionele beweging

golden-retiver-3058383_640Heb je er al eens bij stilgestaan waarom een mens moet bewegen? Als je beweegt, ontspant je geest en kan jij fysiek ontladen. Beweging zorgt ervoor dat je de emotionele overdruk (stress) die letterlijk gif is voor je lichaam, kan loslaten. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam. Waarom zijn dieren gezonder en meer in balans dan de mens, denk je? Ja, ze denken niet zoals wij dat doen en leven meer intuïtief. Hebben ze stress gehad, dan trillen ze als een trilplaat gedurende een paar seconden en zo hebben ze letterlijk de stress uit hun lichaam getrild. Erna rusten ze of eten ze onverstoorbaar verder alsof er niks gebeurd is. Met uitzondering van huisdieren, want die nemen steeds weer de stress van hun baasjes over.

Elke mens maakt het zichzelf ‘aardsmoeilijk’ door in de geest te leven (aarde = materie). Zodra je meer leert te voelen en je hart te volgen, heb je automatisch minder stress, vertrouw je jezelf en het levensproces en kan jij ontspannen en genieten.

De sleutel is zeer eenvoudig: plicht en ‘moeten’ loslaten, eerlijk zijn met jezelf en altijd vanuit deze liefde voor jezelf handelen. Dan ben jij in het reine met jezelf en zijn al je woorden en daden eerlijk en liefdevol naar de ander.

Het is tijd om de leugen van je leven los te laten en te leven vanuit jezelf. Je hebt noch extra gewicht nodig, noch extra bescherming. Je hebt namelijk alles in huis om je eigen ding te doen, want in essentie bestaat iedereen uit liefde. Meestal handel je vanuit angst en gedachten van ‘moeten’ in plaats van vanuit je essentie van liefde.

Maak je minder dik en omarm het leven vanuit vreugde.

Handige links

Ook interessant
Breng de herfst in je keuken: pompoensalade met geroosterde biet