Waarom je vaker ‘neen’ mag zeggen: 7 voordelen

Maar wat kost dat gedrag jou?

Barbara: ‘Het kost me te veel. Als ik ja zeg wanneer ik eigenlijk neen zou moeten zeggen, dan geef ik een stukje macht over mijn leven weg. Dan heb ik geen respect voor mijn eigen behoeften omdat ik ze minder belangrijk maak dan die van een ander. En vaak probeer ik dat dan te rechtvaardigen door te zeggen “het is alleen maar deze keer”, “het is voor een goede zaak”, “het zal niet zo lang duren”, ‘het is niet zo erg”. Maar het is wel erg. Elke keer ik dat doe, kies ik er eigenlijk voor om niet te luisteren naar mijn hart, mijn verstand of mijn buikgevoel.

Dit zijn de 7 voordelen van ‘neen’ zeggen

1. Tijd besparen

stress-2883648_640 (1)Er zijn maar 24 uren in een dag. Daar kan je niets aan doen, maar je kan wel iets doen aan hoe je die tijd gebruikt. Laat anderen jouw to-dolijst of agenda niet bepalen door je eigen kostbare tijd weg te geven. Gebruik je tijd zodat je prioriteiten en je doelen ingevuld worden. Jij beslist wat jouw tijd waard is, en wat niet.

‘Ja’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘neen’ wil zeggen is een serieuze stressfactor voor je geest én lichaam.

2. Meer energie opwekken

Taken aannemen die je niet wil doen of waar je geen tijd voor hebt, verspilt energie die je aan zaken kunt besteden die je zelf waardevol vindt. Besteed die energie liever aan activiteiten die je écht moet doen of waar je écht voor kiest. Meer energie helpt je om je beter en gelukkiger te voelen, en om productiever te zijn.

3. Giftige mensen kwijtspelen

ben-white-178537-unsplashJe wil toch geen giftige mensen in jouw leven? Er zijn er die van jou willen profiteren, of die altijd klagen, roddelen of hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. Het zijn meesters in manipuleren die schuldgevoelens trachten op te wekken zodat je uiteindelijk ‘ja’ zegt. Als je consistent een krachtige ‘neen’ teruggeeft, dan zullen ze uiteindelijk weggaan op zoek naar een ander en zwakker slachtoffer.

4. Minder stress opwekken

‘Ja’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘neen’ wil zeggen is een serieuze stressfactor voor je geest én lichaam. Het veroorzaakt spanning én pijn, soms zorgt het zelfs voor een slechtere nachtrust. Het is zeker niet de enige factor die je stress bezorgt, maar het is er wel een die je onder controle kan krijgen.

5. Jouw focus vergroten

Zeg ‘ja’ tegen mensen en dingen die relevant zijn voor je doelen, voor je leven. Zeg ‘neen’ tegen die dingen die je afbrengen van je doelen en die ervoor zorgen dat je je focus verliest. Focus op die dingen die je helpen om persoonlijk en professioneel te groeien, dingen die je interesse opwekken. Zeg ‘neen’ tegen al de rest.

Je krijgt meer zelfvertrouwen wanneer je je grenzen bewaakt. En – verrassend misschien – je wint meer respect.

6. Sterker worden

beautiful-2912314_640Elke keer je zo ‘neen’ zegt tegen anderen, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Je neemt terug controle over jouw eigen leven doordat je anderen niet toelaat om voor jou beslissingen te nemen. Je krijgt meer zelfvertrouwen wanneer je je grenzen bewaakt. En – verrassend misschien – je wint meer respect. Wanneer je helder en duidelijk bent over wat je wel en niet doet, respecteren mensen jou meer. Misschien zijn ze niet meteen heel blij, maar ze zullen je wel respecteren.

7. Meer van het leven genieten

Het leven is zoveel mooier wanneer je ‘neen’ begint te zeggen tegen zaken die je energie wegvreten.

Goed nieuws: Het wordt steeds makkelijker om ‘neen’ te zeggen naarmate je het vaker doet. Het zal allicht niet zo comfortabel aanvoelen in het begin. Je wilt anderen immers niet graag teleurstellen, ook al ontgoochel je jezelf door dat te doen.

Jouw behoeften, jouw tijd, jouw doelen, en wat belangrijk is in jouw leven moeten je gids zijn bij het nemen van beslissingen. Het vraagt enkel wat gewoon worden.

‘Neen’ zeggen: je kan het!

En wat zijn jouw ervaringen met ‘neen’ zeggen? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder. Lees verder deze 4 zinnen om meteen assertiever te zijn.

Handige links

Ook interessant
Tover het zonnetje op je bord met deze heerlijke salades!