Wie zoekt, die vindt het via Google! Enkele tips

Vraag het aan Google!

Twintig jaar geleden begonnen twee Amerikaanse studenten een zoekmachine te maken op een computer die was opgebouwd uit … Legoblokken. Vandaag worden naar schatting elke seconde 63.000 zoekopdrachten naar Google gestuurd.

Ze werken elke dag hard om hun missie waar te maken, namelijk ‘alle informatie ter wereld ordenen en voor iedereen toegankelijk en bruikbaar maken.’ En daar slagen ze wonderbaarlijk goed in. Je kan zowat alles opzoeken via Google, en in een flits krijg je dan een lijst met websites te zien die het beste voldoen aan je zoekopdracht.

Maar de zoekgigant heeft wel nog wat trucjes achter de hand.

I am feeling lucky!

Als je zeker bent dat je zoekterm je onmiddellijk bij de juiste pagina brengt, kan je in plaats van op ‘zoeken’, op ‘ik doe een gok’ klikken (op de Engelse versie ‘I am feeling lucky’). Dan kom je onmiddellijk op de meest relevante pagina terecht. In het onderstaande geval kom je dan onmiddellijk op SeniorenNet terecht.

lucky

Instant info

Google zorgt ervoor dat je voor een hele hoop zaken zelfs niet meer naar andere websites moet surfen, zodat je sneller vindt wat je wil weten. Een aantal voorbeelden:

Weerbericht

weer

Wisselkoers

wissel

Vertalen

translate

Routebeschrijving

route

En zelfs het antwoord op je vragen

koning

Als je geen tekst als resultaat wenst maar enkel afbeeldingen, video’s, shoppingitems, nieuws … Kijk dan eens in de balk bovenaan de zoekresultaten.

 balk

Ontdek waar de wereld naar op zoek is

Ben je benieuwd wat anderen zoal opzoeken? Neem dan eens een kijkje op Google Trends. Daar kan je een overzicht krijgen van welke zoekopdrachten wereldwijd het meeste worden ingegeven. Zo kan je nagaan welke onderwerpen populair zijn, zelfs in een specifieke regio. Dit enkel en alleen op basis van wereldwijde zoekopdrachten via Google.

trends

De wereldencyclopedie zit dus in je broekzak

Zit je gezellig te tafelen met je familie en heb je het over die bepaalde acteur in die ene film waar niemand op kan komen? Dan zal het niet lang duren voordat iemand zijn smartphone bovenhaalt en zegt ‘Ik googel het wel even’. Een paar seconden later prevelt hij of zij vrolijk de naam van de acteur, de geboortedatum en alle andere info die er ooit over die acteur is neergeschreven. In 20 jaar tijd is de wereld in een technologische revolutie terechtgekomen. Alle informatie ligt op een klik verwijderd. Zullen we ons geheugen dan maar trainen met sudoku’s?

Artur van BEEGO

Handige links

Ook interessant
Draadloos surfen: wat is het verschil tussen wifi, 3G en 4G?